top of page

ANTAGNINGSPROV

För att antas till kyrkomusikerutbildningen behöver du genomföra våra antagningsprov. Proven bedöms av en nämnd bestående av utbildningens examinator och några lärare.

 

Du poängsätts i provens alla moment där poängskalan går från ej godkänt till väl godkänd. För att nå godkänd måste nämnden bedöma att du kommer klara utbildningen inom kurstiden. Urval görs utifrån poängsättning och intervju. Du får ta del av dina poäng i ditt antagningsbesked. 

Vid proven vill vi höra hur mycket musik du kan göra och hur du hanterar de olika instrumenten och uppgifterna. Prioritera därför att göra stycken som du verkligen kan där du visar en säker gestaltning, frasering, uttryck med mera. 

Mellansel_grafiska element_Mönster_Folkhögskola.png

INSTRUKTIONER

Här kan du läsa om alla moment som antagningen innehåller. Längre ner på sidan hittar du material för att förbereda dig på bästa sätt. 

PROVOMFATTNING

Solistiskt orgelspel Ett till två orgelstycken från olika epoker och stilar för manual och pedal. Detta skickar du in innan antagningsproven på plats, se separat info om inspelning. Självständig instudering När du kommer till antagningsdagarna får du ett litet stycke att förbereda som självständig instudering. Om du tycker att uppgiften är för svår, rekommenderar vi att du noggrant väljer att studera in en mindre del av stycket, snarare än att satsa på hela. Vi är intresserade av att se hur mycket musik du klarar av att lära in på en begränsad tid. Du måste visa på förmåga till manual- och pedalspel i provet, vilket betyder att du inte kan hoppa över pedalstämman. Du har ungefär en dag att förbereda dig. Liturgiskt orgelspel När du kommer till antagningsdagarna får du också en koral att förbereda (manual och pedal, med ett enkelt förspel). Du väljer själv om du vill spela efter melodi och ackordanalys eller efter hela koralsatsen. Det är inte nödvändigt att göra ett förspel, men om du gör det kan det ge högre poäng. Koralspel ska utföras på manual och pedal. Du har ungefär en dag att förbereda dig. Piano Klassisk profil: Två pianostycken från olika konstmusikaliska epoker. Afroprofil (gäller endast utbildning i Mellansel): ett konstmusikaliskt stycke samt ett stycke baserat på ackordanalys, gärna med lite rytm. Detta skickar du in innan antagningsproven på plats, se separat info om inspelning. Sång Två sånger av olika karaktär. Du får gärna ackompanjera dig själv. Vill du ha ackompanjemang, skickar du noter till utbildningsledaren senast två veckor innan antagningsdagarna. Avista Du får en notbild och efter en minut ska du omsätta det i musicerande. Om du söker klassisk profil är provet på orgel, om du söker afroprofil är provet på piano. Prov i gehör, musiklära, satslära Skriftligt prov sker under antagningsdagarna. Exempel på hur provet kan se ut finns nedan. Gruppledningsprov Provuppgift skickas ut en vecka innan antagningsdagarna. Du väljer en av sångerna i materialet. Det kan vara en enkel kanon eller tvåstämmig sång som du ska lära ut. Provet sker under antagningsdagarna med en grupp på 5-10 personer. Övriga färdigheter Andra musikaliska färdigheter som du vill visa upp. I provet kollar vi på din förmåga att musicera. Det kan vara andra genrer, med andra instrument, andra musikteoretiska arbeten såsom arrangemang/kompositioner, med mera. Intervju Du kommer att bli intervjuad av en representant från utbildningen. Det är ett viktigt steg i antagningsprocessen. Detta möte ger dig möjligheten att dela dina ambitioner och förväntningar samtidigt som det låter oss lära känna dig bättre.

INSPELNINGAR

Innan antagningsdagarna skickar du in inspelningar med solistisk orgel och piano. Det ska alltså vara en sammanhållen video med båda stycken på respektive instrument. Exempel: Video 1- två stycken på orgel, video 2- två stycken på piano. Du spelar in dig själv med ljud och bild, förslagsvis med mobilkamera. Det är viktigt att du syns och hörs bra. Presentera dig själv och styckena muntligt i inspelningen. Inspelningen får vara högst 12 minuter per instrument och ska spelas in i en tagning per instrument. Spela vid akustiska instrument, inte digitala pianon eller orglar. Inspelningarna skickar du in till kursansvarig. Skicka gärna filerna med WeTransfer eller liknande.

EXEMPELPROV

Här finns ett exempel på hur teoriprovet ser ut. Upplägget är likadant men innehållet är annorlunda vid antagningen.

Information om antagningsprov i musikteori

Information om antagningsprov i musikteori

Spela video

MUSIKTEORI INFÖR ANTAGNINGSPROVET

Här nedan hittar du videos som hjälper dig förbereda dig inför antagningsprovet. 

Musiklära - Kvintcirkeln
03:11
Musiklära - Stamtoner
00:55
Musiklära - B eller H?
00:34
Musiklära - Klaver och oktaver
02:14
Musiklära - Oktavlägen
05:22
Musiklära - Hela och halva tonsteg
01:31
Musiklära - Grundläggande om intervall
01:50
Musiklära - Rena intervall
08:46
bottom of page