Allmän kurs

Allmän kurs

Hos oss på Mellansels folkhögskola får du en strukturerad skoldag. Vi äter frukost tillsammans och följs sedan åt under hela dagen. Alla lektioner är lärarledda och grupperna små, vilket betyder att du får mycket hjälp.

De ämnen vi erbjuder på gymnasienivå är:
• svenska 1, 2 och 3
• engelska 5 och 6
• matte 1 och 2
• religion 1
• historia 1a
• samhällskunskap 1a1
• naturkunskap 1a1

Grundskolenivå

Du har möjlighet att komplettera grundskoleämnen (årskurs 7-9)

Studieteknik

Vi lägger stor vikt vid studieteknik och du får lära dig olika sätt att plugga på. Alla är olika och därför anpassar vi oss, i den mån det är möjligt, efter dina olika förutsättningar för att uppnå behörigheter.

Särskilda behov

Vi har möjlighet att anpassa ett fåtal platser vid vår Allmän kurs för dig som har särskilda behov, t.ex. Asperger syndrom, ADHD och dyslexi. Du får särskild stöd i mindre grupper, med en pedagogik som även syftar till att stärka och utveckla dig som individ, s.k. social habilitering.

Behörigheter

Det finns även möjlighet att läsa forsättningskurser i alla ämnen. Godkänt resultat på en kurs leder till ämnesbehörighet. På så sätt har du möjlighet att klara

  • grundläggande behörighet till högskola eller
  • grundläggande behörighet till yrkesskola

Du får även ett studieomdömme som mått på din studieförmåga.

Allmän kurs vänders sig även till dig som behöver läsa ämnen på grundskolenivå. Förutom ämnen som t.ex. Ma, Sv, En och Sa kan utbildningen även innehålla ADL-träning (matlagning, städning och tvätt) eller VFU.

Musik

Kombinera studierna i kärnämnen med musik en dag i veckan. I tillvalet ingår musikteori och att spela i ensemble. Förkunskaper i musik ger företräde men är inget krav.

Trafik

Kombinera studierna i kärnämnen med trafikteori en dag i veckan. Du har också möjlighet att ta körlektioner genom en trafikskola till rabatterat pris.

Taxi

Kombinera studierna i kärnämnen med taxiteori en dag i veckan för att kunna ta taxilegitimation. Ett krav är att ha B-körkort.

Konst

Prova på skapande verksamhet i olika former.

Yrkesprofil (VFU) (kan tidigast påbörjas termin 2)

Kombinera studierna i kärnämnen med verksamhets förlagd utbildning (VFU). Prova på yrken inom fastighet, handel, idrott samt mat och logi.

Kostnad för studiematerial

För böcker, hyra av iPad, studiematerial, studiebesök och resor (obligatorisk verksamhet) samt grundavgift tillkommer ca. 1 900 kr. per termin.
Om du har trafikprofil som tillval och väljer att ta körlektioner tillkommer extra kostnad för dessa.

 

Vi baserar vår undervisning på små grupper och en strukturerad studiedag, vilket innebär att du som elev blir sedd och hjälpt på den nivå du befinner dig.

Du kan i lugn takt läsa in alla ämnen eller komplettera med de ämnen du behöver för att få kunskaper som motsvarar gymnasiet eller bara ge dig själv ett år av förändring.